zondag 25 augustus 2019

Een openhartig verteld Later uit de kast verhaal!

Lieve H.,

Vandaag, op deze prachtige zomerse dag, heb ik op een heerlijke plek in Ankeveen de tijd genomen om te lezen.

Kijk maar.
Foto Helma Ketelaar
Op deze heerlijke plek, waar ik me buiten thuis voel, heb ik in alle rust en ruimte gelezen over waar wij nu al samen zo vaak over praten en schrijven: een Later uit de kast kom proces.

Ik schreef je vorige keer niet voor niets, dat het verhaal verteld mag/moet worden. Dat is goed voor de verteller en goed voor de vele personen, die het betreft en die er daardoor, eindelijk, iets over kunnen lezen.

De ervaringen, dat weet je zelf ook, zijn rakend, dus er over schrijven, lukt vaak pas veel later. Dat doen wij zelf in feite ook.

Recent had ik weer een "nieuwe" "Hetero van de Homo" vrouw op een van mijn Meets en Greets in Den Bosch.

Vanuit haar recente nieuwe ervaring is ze volop aan het zoeken naar verhalen en ervaringen. Zij stuitte tijdens haar zoektocht op een voor haar en ook voor mij nieuw boek.

Homoseksualiteit is geen keuze  is de recente debuutroman van Marie-Louise Klomp. Marie-Louise heb ik inmiddels telefonisch uitgebreid gesproken. Dat gaf een stortvloed aan herkenningen en voor ons beiden een hernieuwde rollercoaster ervaring.

Als ik zo'n nieuw boek dan binnenkrijg, sta ik altijd even in dubio. Herken je dat?
  • Ga ik direct lezen? 
  • Kan ik dan nog stoppen? 
  • Hoe gaat het me raken? 
  • Hoe ga ik me er in herkennen? 
  • Met wie ga/moet ik dit delen?
  • Wat ga ik zelf weer doen met wat ik lees?
  • Et cetera.....
Gisteren ben ik er op mijn balkon mee begonnen.

Homoseksualiteit is geen keuze beschrijft een Later uit de kast proces. Het is weer een ander proces dan ik al eerder heb gehoord of gelezen. Tegelijk heeft het ook weer zoveel intens herkenbare, rakende zaken.

Het is opgeschreven vanuit een diepe , doorleefde verwerking. Dit Later uit de kast proces werd maar liefst 42 jaar geleden aan Marie-Louise duidelijk.

Net als in Mein Mann liebt einen  Mann heeft de Marie-Louise een journalistieke achtergrond. Dat komt het boek beslist ten goede.  

Bron: https://www.breedtalig.nl/boek
Met Homoseksualiteit is geen keuze heeft Marie-Louise een document voor haar dochter gemaakt.

Een document om haar mee te geven hoe moeilijk beide ouders het in dit Later uit de kast proces hebben gehad.

Dit document heeft ze in mijn ogen gedurfd, open en daardoor heel waardevol geschreven. 

Marie-Louise neemt je echt in alle jaren van het door haar doorleefde Later uit de kast komen proces van haar toenmalige partner en vader van haar dochter mee. Vanaf het begin van hun ontmoeting in 1972, het in september 1979 expliciet duidelijk geworden Later uit de kast komen tot in de lente van 2016.

Er zijn zoveel zaken, die ik je eruit mee wil geven. Ik weet eigenlijk even niet waar te beginnen. Mooi is, dat Marie-Louise ondanks haar intense verdriet toch steeds ook weer "Joost", de uit de kast komende partner, probeert te begrijpen. Dit probeert ze te doen vanuit de liefde die er toch ook zo intens tussen hen is geweest. Ze stoeit ook steeds met haar moederrol midden in deze turbulentie van haar leven.

Dat inwendige stoeien en proberen te begrijpen doet ze zonder haar eigen verdriet te verstoppen of klein te maken.

Weet je nog, H., dat we het recent samen hadden over het artikel van de NOS over de effecten van het feit dat stress voor veel verzuim op het werk zorgt? 

Ook de hoofdpersoon in Homoseksualiteit is geen keuze heeft een periode van serieuze malaise gekend (pagina 115 en meer).

Ik was niet op ook zo'n ervaring in dit boek bedacht en merk, dat me dit weer echt diep raakt. Die intense wissel die het Later uit de kast proces voor een "Hetero van de Homo" op je eigen zijn kan trekken.

Net zoals ook al uit Mevrouw Couperus is te lezen en te beluisteren is in mijn Gooi TV interview (vanaf ca. 7.50 minuten van de uitzending). Daar vertelde ik je ook wat over in mijn vorige brief. Zowel mevrouw Couperus als ik kenden tijdens de fase dat we nog niet echt begrepen wat we meemaakten in onze Later uit de kast processen diverse, eerst niet te begrijpen, lichamelijke klachten. In mijn geval leidde dat, zoals je weet, ook tot een flink maar gelukkig tijdelijk arbeidsverzuim.

Zo'n intense invloed heeft het vast en zeker ook op de Later uit de kast komende partner.

Wat zou het toch waardevol zijn, als we onze maatschappij opener kunnen maken en hierdoor dit soort Later uit de kast komen ervaringen kunnen voorkomen.
Waardevol voor beide partners én voor hun eventuele kinderen.


Ik ben ook wel benieuwd hoe  Homoseksualiteit is geen keuze op jou overkomt. Je bent bekend met het Later uit de kast komen proces alleen dan zonder kinderen. Ben je dan voor jouw gevoel eerder los? Of blijft die verbondenheid ook dan voor jouw gevoel met jouw "Hetero van de Homo", of je elkaar nu ziet of niet, bestaan?

Je merkt vast, dat ik nog een beetje in het boek zit... Dat is nu eenmaal zo.

Jij zit nu ook in een drukke periode weet ik. Als je ruimte ervaart lees ik graag van je.

Liefs,
H.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over openbare seksplekken, salafisme, SOA's en LIEFDE

Hoi H, "Als ik van jongs af aan was opgegroeid met: ook een homoseksueel mag er zijn, ook een homo mag een liefdevolle relatie hebben...